Profiel: Drs. H.S.J. Rolsma

Mijn naam is Hessel Rolsma (1951) en werk al ruim 35 jaar als eerstelijnspsycholoog.

Na mijn universitaire studie heb ik de twee jarige postdoctorale opleiding van Eerstelijnspsychologie – LVE gevolgd. Daarna volgde de route van Gezondheidszorgpsychologie – BIG.

Om meer inhoud in mijn werk te krijgen heb ik in 1995 de tweeënhalf jarige Antroposofische gespreks- en psychotherapie opleiding gevolgd waarna twee jaar intervisie – supervisie volgden.  In mijn werk ben ik gericht op de ontwikkeling van de mens in de zin van “Ken U zelve”. Deze tekst stond in het oude Griekenland boven de poort van de tempel in Delphi.

“Hoe zou ik kunnen weten dat ik niet volmaakt ben, indien ik innerlijk niet het besef had van een volmaakt wezen, door de vergelijking waarmee de gebreken van mijn aard kan kennen.” René Descartes (1596 – 1650)

In mijn werk als eerstelijnspsycholoog is het van belang uit te gaan van de situatie in het hier en nu, want dat is het leven met zijn herinneringen en zijn verwachtingen.

Een vraag die ik dan ook regelmatig stel aan het begin van het gesprek is “Waar wil je het vandaag over hebben?” Afhankelijk van het gesprek dat zich dan ontwikkelt worden verschillende technieken (zie werkwijze) ingezet om het onbehagen te klaren.

Ethiek

Mijn intentie is uit te gaan van jou als persoon. In de praktijk betekent dit, dat ik ten dienste sta van jouw ontwikkeling. Het is erg belangrijk dat je zorgt dat je krijgt wat je ten goede is. Als personen komen we van verschillende kanten, spreken we mogelijk verschillende talen, hanteren we andere woorden en gebruiken. Daar kan rekening mee gehouden worden.

Om deze reden is het belangrijk altijd duidelijk te zijn in wat er in de gesprekken gebeurd. Helder te zijn in de communicatie. Dus, wees helder; zeg wanneer je niet begrijpt wat er gezegd wordt, of er anderszins onduidelijkheid bestaat. Het is immers jouw leven en welzijn!

Je merkt dat je als individu centraal staat. Door een open houding en een open communicatie kunnen we beiden ja of nee zeggen in het proces van genezing.