Werkwijze

Het uitgangspunt in mijn werk is “Ken u zelve”. Een uitspraak van Aristoteles. Hij vervolgde deze uitspraak met; “als u uzelf kent, zult Gij de wereld kennen en het gehele universum”.

In mijn eigen persoonlijke ontwikkeling heb ik geleerd dat onzekerheid te maken heeft met “het onzeker zijn” ten aanzien van omgevingsinvloeden. Wat wordt er van mij gevraagd – verwacht? Wat moet/kan ik doen? Dit is in vele situaties anders. Door uit te gaan van de eigen waarneming, gedachten en gevoelens wordt een helderheid geschapen voor een eigen evenwichtig bestaan. Immers vandaaruit kan een keuze gemaakt worden.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan omdat we als mens in verschillende situaties verschillende rollen aannemen.      In de verschillende situaties en omstandigheden zijn er verschillende mogelijkheden en daardoor ook verschillende oplossingen die telkens opnieuw (aan)geleerd kunnen worden. Ieder mens op zijn of haar eigen unieke wijze!

Door uit te gaan van de opvatting dat we als mens elke dag kunnen leren, kan elke dag een eigen inzicht ontwikkeld worden in de veranderende wereld. Hoe kunnen wij persoonlijk in verschillende situaties onszelf presenteren?
Bijvoorbeeld; als vrouw of man, moeder of vader, als werknemer of werkgever, als burger van de maatschappij?

Het enige wat wij als mens bezitten is, ons Zelf als een continue factor in een wereld die verandert. Al tastend bewegen we ons in de wereld. Het is daarbij logisch uit te gaan van onze individuele talenten en deze steeds verder te ontplooien.

In ons leven zijn er verschillende ontwikkelingsfasen: baby, kleuter, kind, puber – adolescent, volwassene, senior. Het werken met deze leeftijdsfasen noem ik ontwikkelingsgericht werken omdat elke ontwikkelingsfase zijn eigen kenmerken heeft. Om hierbij aan te sluiten maak ik gebruik van verschillende technieken.

In de verschillende leeftijdsfasen ontstaan nieuwe inzichten. We worden telkens uitgedaagd in het veranderende perspectief een nieuw standpunt in te nemen. Soms lukt dat niet vanuit bepalende omstandigheden of vanuit persoonlijke machteloosheid iets te kunnen veranderen in de situatie. Soms lukt dat niet omdat een gebeurtenis veel impact heeft.

In mijn werk als eerstelijnspsycholoog wordt op een concrete en praktische manier gekeken naar welke oplossing werkzaam is. Een paar gesprekken zijn vaak voldoende om je weer op weg te helpen. Denk niet te lang “ik moet er alleen uitkomen” of “het moet eerst erger worden”. Juist als je er vroeg bij bent, kan een eerstelijnspsycholoog goed helpen!

Dit betekent dat ik gebruik maak van technieken als;

  • Gestalt. Het speciale van Gestalt is het gebruikmaken van rollenspellen
  • Gedragstherapie
  • ademhaling- en ontspanningstechnieken
  • meditatie- en mindfulness training
  • EMDR.

Hierbij is het dan niet vreemd huiswerk mee te krijgen om thuis te oefenen.