Zo werkt een Generalistische Basis GGZ – Eerstelijnspsycholoog

In de eerste twee gesprekken leg je jouw probleem voor en wordt de zwaarte van de problematiek onderzocht. Tijdens deze gesprekken wordt duidelijk wat in eerste instantie jouw probleem is.

Er wordt in samenspraak met jou besproken wat de doelstelling van de therapeutische gesprekken zal zijn om inzicht te krijgen in jouw problematiek.

Soms gebeurt het dat wordt aangegeven dat het beter is als je door een gespecialiseerde hulpverlener wordt geholpen, bijvoorbeeld iemand van een gespecialiseerde GGZ-instelling of een psychiater. In overleg met jou wordt de huisarts daarover geïnformeerd.

In de eerstelijnshulpverlening wordt praktisch, probleemgericht en in overleg met de huisarts of andere verwijzer gewerkt. Gemiddeld zijn zeven á acht gesprekken voldoende om op eigen kracht verder te kunnen. Dit kan uitlopen. Een gesprek met een eerstelijnspsycholoog duurt ongeveer driekwart. Als onderdeel van de intakefase kan gebruik gemaakt worden van psychologische testen en een uitgebreide biografische vragenlijst.

Dossiers

Tijdens de gesprekken worden aantekeningen gemaakt of worden psychologische testen en de biografische vragenlijst opgeslagen. Je hebt recht op inzage in het dossier. Deze gegevens dienen wettelijk 15 jaar bewaard te worden. Wanneer je jouw gegevens vernietigd wilt hebben, kun je mij dat schriftelijk laten weten. Je kunt er ook voor kiezen de gesprekken op te nemen. Je kunt het gesprek dan thuis nogmaals beluisteren.